flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП і Проєкт ЄС «Право-Justice» визначили нагальні напрями подальшої співпраці

19 вересня 2023, 10:44

Члени Вищої ради правосуддя та представники Проєкту ЄС «Право-Justice» під час зустрічі, яка відбулася 13 вересня 2023 року, обговорили подальші напрями співпраці для удосконалення роботи судової системи України та забезпечення її стійкості в сучасних умовах.

Голова ВРП Григорій Усик подякував за підтримку, яку надали експерти Проєкту з початку роботи новосформованої ВРП. Він висловив сподівання на подальшу допомогу, яка сприятиме подальшому реформуванню судової системи.

Зазначив, що для ВРП наразі актуальним є питання відновлення дисциплінарної функції і формування служби дисциплінарних інспекторів. Важливо визначити пріоритети розгляду дисциплінарних скарг, зробити процедуру їх розгляду відкритою, прозорою, зрозумілою і для суспільства, і для суддів.

Заступник голови ВРП Дмитро Лук’янов зазначив, що доцільним є вивчення європейського досвіду побудови системи суддівського врядування і самоврядування для удосконалення і усунення колізій стосовно компетенційності цих органів.

Член ВРП Роман Маселко висловив сподівання, що у межах подальшої співпраці буде завершений запуск ключових модулів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Член ВРП Олена Ковбій висловила заінтересованість в ознайомленні з  європейським досвідом застосування санкцій до суддів-колаборантів і зрадників.

Секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні Албан Біосса (Франція) запевнив у готовності надалі підтримувати реформи сектору юстиції, зокрема, судової системи. Він підтвердив, що серед напрямів роботи допомога у формуванні служби дисциплінарних інспекторів у ВРП, а також у забезпеченні добору суддів Конституційного Суду України. Важливим напрямом є надання підтримки Україні в процесі приєднання до Європейського Союзу.

Проєктний менеджер «Експертіз Франс» та Проєкту ЄС «Право-Justice» Клеман Ют (Франція) поінформував, що Проєкт зосередиться на реалізації таких компонентів як реформа судової системи, виконання рішень судів, євроінтеграція, а також відповідальність за міжнародні злочини. Враховуватимуться як актуальні наразі питання, так і відбуватиметься адаптація до нових реалій.

Керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксана Цимбрівська зазначила, що Вища рада правосуддя є одним з головних бенефіціарів Проєкту. Вона запевнила, що в ході реалізації планів буде застосований гнучкий підхід для того, щоб відповідати запитам, які з’являтимуться у органів судової влади в нинішніх умовах. Третя фаза Проєкту ЄС «Право-Justice» почне працювати з 1 січня 2024 року і розрахована на 30 місяців.

У зустрічі взяли участь члени ВРП Дмитро Лук’яновОлена КовбійРоман МаселкоОлексій МельникАлла КотелевецьТетяна Бондаренко, Микола Мороз, начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади секретаріату ВРП Владислав Гуртенко. 

Від Проєкту ЄС «Право-Justice» - експерти Володимир Чабан, Ольга СрібнякСергій ГоровенкоНаталія Фокіна.

Вища рада правосуддя