flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду ознайомилися з практикою європейських судів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини

10 жовтня 2023, 10:30

Делегація Верховного Суду долучилася до роботи Міжнародної конференції «Роль судової влади у виконанні рішень Європейського суду з прав людини», яка відбулася в м. Рига в рамках головування Латвії в Комітеті міністрів Ради Європи. До складу делегації ввійшли судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак та Наталія Коваленко, а також головний спеціаліст відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Артем Ніколаєнко. Захід проведено за участю голів та суддів Конституційного суду і Верховного суду Латвії, голови Європейського суду з прав людини, голів та суддів конституційних і верховних судів Європейського Союзу. До участі також були запрошені представники міжнародних організацій, наукових кіл провідних міжнародних університетів. 

Під час конференції, яка складалася з пленарного та двох секційних засідань, учасники розглянули питання важливості виконання рішень ЄСПЛ як гарантії європейського верховенства права. Вони проаналізували вплив національних конституційних особливостей на виконання рішень ЄСПЛ, торкнулися питання інституційного діалогу між Європейським судом з прав людини та Комітетом міністрів щодо виконання рішень Суду.

Значна увага була приділена res judicata і відновленню провадження після рішень ЄСПЛ, нагляду за національними заходами з виконання рішень ЄСПЛ та можливим викликам щодо виконання рішень ЄСПЛ.

У межах візиту українська делегація також зустрілася з головою Департаменту адміністративних справ Верховного суду Латвії Веронікою Крумінею та суддею Департаменту Янісом Плепсом. Судді ознайомилися з роботою цього суду, судовою практикою з розгляду адміністративних справ. Під час зустрічі латвійські судді розповіли про касаційні фільтри та пілотні справи, які сприяють розгляду адміністративних справ. Говорили й про застосування міжнародного права і права Європейського Союзу при розгляді адміністративних справ.

Міжнародну конференцію організували Конституційний суд Латвії та Верховний суд Латвії.

 
 

 

Верховний Суд