flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Юрисдикція спору про оскарження рішення власника корпоративних прав комунального навчального закладу: відступлення від попередніх висновків ВП ВС

13 жовтня 2023, 10:34

ВП ВС зазначила що, у спорах про оскарження рішення власника корпоративних прав (засновника) навчального закладу комунальної власності предметом спору є рішення сільської ради про реорганізацію навчального закладу шляхом пониження ступеня закладу загальної середньої освіти. Правовідносини в цій справі спрямовані на вирішення питань організації освітнього процесу, а саме забезпечення доступності освіти, права на здобуття дошкільної та повної загальної середньої освіти, можливості продовжити навчання на відповідному рівні освіти у зв`язку з реорганізацією закладу освіти, що має на меті передусім публічний, а не приватний інтерес. Реорганізований заклад є юридичною особою публічного права, як заклад освіти, що реалізує публічні інтереси держави під час здійснення освітнього процесу.

Фізична особа (позивач), яка не є підприємцем, оскаржила до суду акт суб`єкта владних повноважень, прийнятий на виконання його владних управлінських функцій, що виключає підсудність спору господарському суду з огляду на п. 10 ч. 1 ст. 20 ГПК України.

Сільська рада (відповідач) у спірних правовідносинах є суб`єктом владних повноважень у розумінні КАС України, оскільки здійснює публічно-владні управлінські функції у сфері освіти на виконання повноважень засновника освітнього закладу. Захист прав та інтересів члена територіальної громади від порушень з боку суб`єкта владних повноважень, якщо ці порушення полягають, наприклад, у перевищенні повноважень, недотриманні процедури чи порядку прийняття рішення, є завданням адміністративного судочинства. Відтак, спір належить до адміністративної юрисдикції та має вирішуватися судами за правилами КАС України.

ВП ВС дійшла висновку про необхідність відступлення від висновків щодо застосування норм процесуального права у подібних правовідносинах стосовно юрисдикції спору, які викладено у постановах:

Постанова ВП ВС №925/1741/21 від 02.08.2023 року https://cutt.ly/kwnbHN7o

П'ятий апеляційний адміністративний суд