flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 2 – 6 жовтня 2023 року

12 грудня 2023, 10:35

ВРП надала згоду на тримання під вартою судді Павла Доброва

2 жовтня 2023 року ВРП  надала згоду на тримання під вартою судді Комінтернівського районного суду Одеської області Павла Доброва.

Таке рішення прийнято за результатом розгляду подання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка.

Суддя підозрюється у вчиненні корупційного тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, з конфіскацією майна.

ВРП та ВККСУ провели спільну стратегічну сесію

За сприяння Проєкту ЄС «Право-Justice» та Програми USAID «Справедливість для всіх» відбулася спільна стратегічна сесія ВРП та ВККСУ з метою напрацювання спільних рішень щодо ключових питань діяльності органів суддівського врядування.

Члени ВРП та ВККСУ за консультаційної підтримки експертів визначали цілі, принципи та процеси оцінювання суддів задля вироблення спільного бачення шляхів досягнення головної мети – формування доброчесного та високопрофесійного суддівського корпусу.

ВРП звільнила шістьох суддів за загальними обставинами

3 жовтня 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • КіндякаІгоря Степановича – з посади судді Полтавського районного суду Полтавської  області;
  • СвиткуСергія Леонідовича – з посади судді Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області;
  • ЖуравляВалерія Олександровича – з посади судді Київського окружного адміністративного суду;
  • Федотова Ігоря В’ячеславовича – з посади судді Шостого апеляційного адміністративного суду;
  • БершадськуГалину Василівну – з посади судді Тернопільського апеляційного суду.

5 жовтня 2023 року ВРП вирішила звільнити Баранова Дмитра Олександровича з посади судді господарського суду міста Києва у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням.

ВРП відсторонила суддю Світлану Федорець від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

3 жовтня 2023 року ВРП відсторонила від здійснення правосуддя суддю Якимівського районного суду Запорізької області Федорець Світлану Володимирівну, відряджену до Звенигородського районного суду Черкаської області, у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

Для судів придбають 511 генераторів

ВРП під час засідання 3 жовтня 2023 року погодила перерозподіл бюджетних видатків між судами та ДСА України. Рішення прийнято за результатом розгляду пропозицій ДСА України.

Перерозподіл видатків державного бюджету для судів, ДСА України та її територіальних управлінь запропоновано здійснити для закупівлі альтернативних джерел енергопостачання (511 одиниць) для забезпечення безперебійної роботи судів і виконання ними вимог законодавства стосовно проведення судових засідань, створення й забезпечення відповідних умов для осіб, які звертаються до суду, проведення робіт та придбання відповідного обладнання для підготовки приміщень судів до опалювального періоду 2023–2024 років та проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт у приміщеннях судів, у тому числі пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації на території України.

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора за фактом виявлення пристрою для негласного отримання інформації в кабінеті судді

Суддя Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області Олег Мигович повідомив, що у телевізорі, який стояв у його робочому кабінеті, було виявлено спеціальний технічний засіб для негласного отримання інформації. Засіб виявив майстер під час ремонту, після того як через майже рік користування телевізор вийшов з ладу.

За вказаними фактами суддя звернувся до Калуського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області та повідомив про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 359 Кримінального кодексу України – незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

ВРП надала згоду на тримання під вартою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Володимира Сердинського

5 жовтня 2023 року ВРП задовольнила подання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка та надала згоду на тримання під вартою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Володимира Сердинського.

Михайла Шумила призначено керівником секретаріату Вищої ради правосуддя

Безпосереднє виконання посадових обов’язків керівника секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило розпочне з 9 жовтня 2023 року.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – вересні 2023 року

Упродовж дев’яти місяців 2023 року співробітниками секретаріату ВРП опрацьовано 5373 звернення громадян та 449 запитів на інформацію.

2844 звернення надійшло за цей період від громадян на телефонну гарячу лінію ВРП за номером (044) 481-06-26. Під час телефонної розмови громадяни отримали відповіді довідкового та консультативного характеру.

Секретаріат ВРП підготував 1732 супровідні листи про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 4146 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано понад 16 350 аркушів проєктів документів ВРП.

Федеральний суддя США Центрального округу штату Каліфорнія Девід Ормон Картер: «Сотні американських суддів розуміють, що Україна сьогодні на передовій справедливості»

Судді зі штату Каліфорнія і члени Вищої ради правосуддя обговорили питання незалежності судової влади, функціонування судів в умовах збройного конфлікту, обмінялися досвідом щодо розгляду дисциплінарних скарг стосовно суддів, ефективності впровадження інформаційних систем у процес судочинства.

Зустріч відбулася 5 жовтня 2023 року в межах візиту іноземної делегації, організованого групою суддів, які впродовж декількох останніх років здійснюють ознайомчі візити до різних країн.

"Юридична практика"