flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Документи, що підтверджують сплату судового збору

25 жовтня 2013, 09:38

 

Документи, що підтверджують сплату судового збору.

 Відповідно до статті 6 Закону України «Про судовий збір» судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі виключно через установи банків чи відділення зв'язку. Згідно Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах в Україні затв. Постановою Правління НБУ 14.02.2007 № 45, зареєстр. в Міністерстві юстиції України 3.03.2007 р. за № 181/13448 - банківська установа - банки України, їх філії (відділення), філії іноземних банків.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» - банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.

Згідно п. 1.32-1 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» № 2346 від 05.04.2001 р. платіжний термінал - електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка, у тому числі видачі готівки, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням спеціального засобу.

Так, відповідно до п. 2.1 Правил Національної системи масових електронних платежів, затв. Постановою Правління НБУ 10.12.2004 № 620, зареєстр. в Міністерстві юстиції України 11.01.2005 р. за № 25/10305 - банківський термінал - різновид платіжного термінала, який реалізує в основному банківські операції із застосуванням платіжної картки (одержання готівки, завантаження платіжних додатків картки, перегляд стану рахунку завантаження).

Так, документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв'язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. Оригінал такої квитанції додається до всіх позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, інших судових документів, що подаються до судової інстанції.

З системного аналізу норм чинного законодавства - банківський термінал не є банківською установою, а отже роздруківка з банківського терміналу не є належним платіжним документом.